Bono beyaz ciroyla devredilebilir mi?
Hukuk Dairesi 2021/345 E., 2021/1439 K. “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 778’inci maddesi uyarınca faturalara da uygulanan aynı Kanunun 681/1’inci maddesi.” Maddeye göre; “Herhangi bir poliçe (poliçe), emirde açıkça belirtilmemiş olsa dahi ciro ve mülkiyetin devri suretiyle devredilebilir.” Aynı Kanun’un 686/1. Maddesinde; “(1) Bir…
Bono nasıl devredilir?
Senet, ciro ve teslim yoluyla başka bir şahsa devredilebilir. Bu şekilde alacaklı, senedin arkasına damga, imza ve tarih koyarak haklarını başka bir şahsa devredebilir. Senet başka bir şahsa devredildiğinde, beyaz ve tam ciro olarak devredilebilir.
Beyaz ciro nasıl devredilir?
Başkasının (ciro etmek istediği kişinin) adına beyaz ekspertiz doldurabilir, beyaz ekspertizle poliçeyi devredebilir, tam ekspertizle poliçeyi devredebilir, hiçbir şey yazmadan poliçeyi teslim ederek devredebilir.
Beyaz ciro geçerli mi?
Hukuk Dairesi 2016 tarihli bir kararında şöyle demiştir: “Ancak, cironun lehine yapıldığı kişiyi göstermek zorunlu değildir ve ciro yalnızca ciro edenin imzasından oluşabilir. Bu tür ciroya beyaz ciro denir ve bir devir cirosudur. Beyaz cironun geçerli olması için imzanın çekin arkasında olması gerekir.
Beyaz bono ne demektir?
Örneğin, senetteki ayıbın borçlu tarafından imzalanıp lehtara teslim edilmesi ve alacaklının da senedin düzenlenme tarihini senet üzerine yazmasına karar vermesi halinde bu bir “beyaz senet”tir.
Bonoda rehin cirosu yapılır mı?
Çek üzerinde rehin kurmak mümkün müdür? Rehin, senet içinde yer alan bir hakkı başka bir şahsa rehin eden bir rehin türüdür. Türk Ticaret Kanunumuza göre, poliçeyi/veya kambiyo senedini rehinle devralan kişi, temlik senedi veya rehin senedi düzenleyerek kambiyo senedi üzerindeki hakkını devredemez.
Bonoda ciro edilemez kaydı nereye yazılır?
Bu nedenle, poliçeye, “ciro işi yapılmaması için”, kural olarak emre yazılı olduğundan ciro ve tasarruf yoluyla devredilebilen, yani “senet tedavülden kaldırılmalıdır” ibaresi yazılır.
Kambiyo senedi nasıl devredilir?
Poliçeler, kanun gereği ihraç edilen poliçelerdir. Başka bir deyişle, bu poliçelerde yararlanıcı olarak bir kişinin adı listeleniyorsa, poliçenin emre göre mi yoksa isme göre mi düzenlendiği belirtilmese bile, emre göre yazılı olarak düzenlenmiş sayılır. Senet emre göre düzenlendiğinde, ciro ve teslimatla devredilir.
Senet başkasına ciro edilir mi?
Kural olarak, poliçe hamili poliçeyi ciro yoluyla üçüncü bir kişiye devredebilir. Türk Ticaret Kanunu m. 681/3’te şöyle denilmektedir: “Ciro, poliçeyi kabul etmiş olsun veya olmasın, poliçe kapsamında borç altına girmiş olan muhataba, düzenleyene veya başka birine yapılabilir.”
Beyaz ciro alacağın temliki hükmünde mi?
Beyaz ciro, bir devir ciro ile aynı etkiye sahiptir, ancak bunun tersini yazılı delillerle kanıtlamak mümkündür. Bir alacak devrinin aksine, ciro bir çek üzerine yapılmalıdır, yani yazılı olarak ve ciro eden tarafından imzalanmalıdır.
Ciro ile devretmek ne demek?
Ciro ile ciro eden, ciro edilen tarafa karşı ilgili senet üzerindeki alacakları tahsil eder; ayrıca senedin borçlusuna ciro edilen senetten doğan borçları tasfiye yetkisi verir. Başka bir deyişle, ciro, çift yetki veren bir hukuki işlemdir. TTK m. 684/I’e göre, ciro eden, poliçe altındaki haklarını, ciroyu ve poliçenin zilyetliğini devrederek devreder.
Beyza ciro nedir?
Beyaz ciro, lehine ciro edilen kişi/kişilerin bilinmediği cirodur. 6. Aslında beyaz ciro, sadece ciroyu düzenleyen kişinin imzasından oluşmalıdır.
Bono ciro nasıl yapılır?
Tam ciro ve beyaz ciro. Tam ciro, ciro edenin, ciroyu vereceği kişinin adını ve soyadını, gerekirse ünvanını ve “Öde” kelimesini yazıp altına imzalaması, arkasına “Öde” yazıp altına imzalaması, ancak kime verildiğinin belli olmamasıyla yapılır.
Çekte beyaz ciro nedir?
Beyaz onay yöntemi yalnızca çekin arkasına yetkili imzanın atılmasını içerir. Çek bu şekilde onaylanır. Beyaz onayla transfer edilen çekler yalnızca fiziksel olarak el değiştirdiğinde onaylanır.
Lehtar beyaz ciro yapabilir mi?
Beyaz ciro olsa bile, senetin arkasında yararlanıcının imzası bulunmalıdır. Senetin arkasında yararlanıcının ciro yoksa, yani senet hiç ciro edilmemişse, yetkili hamil yararlanıcıdır. Bu durumda, başka hiç kimse yetkili hamil olduğunu iddia edemez. Ancak, bizim hukukumuzda beyaz ciro vardır ve geçerlidir.
Senet başkasına ciro edilir mi?
Kural olarak, poliçe hamili poliçeyi ciro yoluyla üçüncü bir kişiye devredebilir. Türk Ticaret Kanunu m. 681/3’te şöyle denilmektedir: “Ciro, poliçeyi kabul etmiş olsun veya olmasın, poliçe kapsamında borç altına girmiş olan muhataba, düzenleyene veya başka birine yapılabilir.”
Lehtar beyaz ciro yapabilir mi?
Çünkü beyaz ciro olsa bile, yararlanıcının imzası banknotun arkasında bulunmalıdır. Yararlanıcının banknotun arkasında bir ciro yoksa, yani banknot hiç ciro edilmemişse, meşru hamil yararlanıcıdır. Bu durumda, başka hiç kimse meşru hamil olduğunu iddia edemez. Ancak, bizim hukukumuzda beyaz ciro vardır ve geçerlidir.
Sigorta poliçeleri ciro ile devredilir mi?
A) Poliçenin Devri MADDE 681 – (1) Poliçe, emirde açıkça belirtilmese bile ciro ve mülkiyetin devri yoluyla devredilebilir.
Ciro bonoyu düzenleyene yapılır mı?
20. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) 681/3. maddesi uyarınca, 778/1-a maddesi uyarınca faturalara da uygulanacak olan; poliçeyi kabul etmiş olsun veya olmasın, poliçenin muhatabına, düzenleyene veya diğer borçlulara ciro yapılabilir.